Моя песочница ;): Привид Підгорецького замку - "Біла пані"

Страницы

19 сентября 2014 г.

Привид Підгорецького замку - "Біла пані"

підгорецький замокПерекази про привидів замку в Підгірцях існують вже кілька століть. Найчастіше згадують про одного з привидів, що з'являється перед людськими очима у вигляді жінки у білому одязі, «Білоі пані». ЇЇ поява пов'язана із сумною легендою роду Жевуських (пол. Rzewuski - Ржевуські), польського шляхетного роду гербу Крживда, походженням з Підляшшя.
3а легендою, вже не молодий Вацлав Жевуський, вдруге одружився на юній дівчині зі збіднілого, хоча і дворянського роду. 19-річну Марію віддали заміж проти її волі.Тож з перших днів її життя у замку було нестерпним.



підгорецький замок

До цього додалось ще й постійні ревнощі чоловіка. Щоб хоч якось відволіктись, Марічка
ходила відпочити до парку поруч з палацом. Ревнивий чоловік вбачав у таких прогулянках зраду. І одного разу, після чергової сварки, молода дружина зникла - Вацлав Жевуський замурував її живцем у підвалах замку.

підгорецький замок

Пані Жевуська була за переказами дуже доброю особою, проте, коли її спроваджували до підвалів, призупинилася на сходах та мовила прокляття. Вона проказала, що скільки є сходинок додолу, на тім поколінні обірветься рід Жевуських. Оскільки сходинок було лише чотири, то схоже, що прокляття виповнилося, бо дійсно, через чотири покоління помер бездітним останній представник цього шляхетного роду.

підгорецький замок

«Білу пані» бачили мешканці замку, а також іх гості. Привид часто лякав прислуry. Ночами привид блукав замком, було чути голос, перевертались предмети, і ніхто тоді не міг заснути. «Біла пані» регулярно з'являегься у Підгорецькому замку вже більше як 200 років.

привид підгорецького замку

Інші привиди Підгорецького замку менш відомі, про них не так багато свідчень. Це, наприклад, чоловік у чорному одязі, що мовчки проходить покоями замку і має звичку курити люльку ночами біля вікон покоїв другого поверху. Також були відмічені: звукові феномени проїзду поштових карет подвір'ям замку, безпричинне обертання колеса замковоі криниці, нічим не пояснювані різкі зрушення з місця різних предметів, як при явищі, котре дістало назву полтергейст.

церква навпроти підгорецького замку

Поштовхом до більш глибокого дослідження аномальних явищ у Підгорецькому замку послужила випадкова фіксація фотоапаратурою дивних об'єктів на території замку 4-го травня 2008 року. Того дня директор Львівської галереї мистецтв Борис Григорович Возницький та дослідник-краєзнавець Ігор Жук разом з помічниками в'їхали до Підгірців, щоби на місці визначити першочергові етапи роботи з відновлення пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення - Підгорецького парку.

підгорецький замок

Було проведено багато фотозйомок довкола замку та зверху із спеціально піднятої повітряної кулі. На фотографіях частини території біля входу до підземелля був зафіксований невідомого походження прозорий силует людини.Той феномен зацікавив дослідника-краєзнавця Ігора Жука своєю нетривіальністю та непоясненною природою. Він протягом 2008-2010 років запросив п'ять різних груп фахівців, що займаються, як звичайними дослідженнями фізичних явищ спеціальною апаратурою, так і паранормальними явищами. Усі дослідження проводились за сприяння директора Львівської галереї мистецтв Бориса Григоровича Возницького.

підгорецький замок

Для виключення випадкового дефекту фотографій або світлових відблисків сонячних променів від об'єктиву чи інших предметів були проведені спеціальні зйомки перевіреною професійною апаратурою та неупередженим фотографом. На нових фото були зафіксовані світлове димчасте скупчення і світловий ефект, дуже схожий на розпливчасті рядки тексту.
До нашого часу точаться дискусіі з приводу аномальних явищ, які носять різні назви та мають розмаїті класифікаціі: «кризові фантоми», духи, енергетичні сутності, «достовірні», колективні та історичні привиди, тонкоматеріальні аномаліі, тощо. До цих загадкових феноменів проявляють інтерес, їх досліджують і навіть створюють бази даних в Японії, Великобританії, Америці і багатьох інших країнах.

підгорецький замок

Парапсихологи вважають привидів продуктом свідомої та несвідомої діяльності людського розуму, енергетичними згустками. Також поширена думка про привидів, як про безтілесні ментальні сутності чи надприродні сили, що можуть проявляти себе через оптичні та звукові феномени, запахи, тактильні відчуття. Водночас сучасна наука не визнає існування надприродних явищ і відносить конкретні спостереження до містифікацій, дефектів апаратури, галюцинацій, міражів, ілюзій, проявів хворобливої уяви екзальтованих людей.
Пізнання людиною світу ніколи не було простим і однозначним. Питання з чим ми маємо справу: реальністю чи міфом далі залишається відкритим.

0 коментарі :

Отправить комментарий

Улыбаюсь ПлАчу Неа Показываю язык Смеюсь Стесняюсь Подмигиваю По пиву Ну да - конечно Ух-ты Зеваю Боюсь
:) :(( :( :P :D :$ ;) :G :X :o :O :S