Моя песочница ;): Бограч - закарпатський гуляш-суп

Страницы

14 апреля 2011 г.

Бограч - закарпатський гуляш-суп

бограчШолом, Хау  або пріветос
Ні ні ні.... 
Доброго дня, шановне панство 
Давно я мав бажання зробити бограча на відкритому вогнищі, але все не було можливості.
Тож аби потренуватись вирішив спробувати вдома, хоча це, як кажуть адепти, і не по-справжньому.
Ну і нехай, мене то й не дуже чіпляє...

Цитата:
Паприка – один з найголовніших інгредієнтів сьогоднішнього бограчу – потрапила в казан ще в 16 столітті. Історія розповідає, як славнозвісний одноокий турецький яничар Юхемджак наказав двом угорським полоненим – священику й кучерові – приготувати вечерю для турецьких солдатів. Поки священик поміщав величезний казан з водою на вогонь, кучер натренованою рукою здер шкуру з ягняти й розрубав тушу на шматки. Священик вкинув м’ясо у воду, додав корені та цибулю, а також досипав у казан величезну кількість якоїсь червоної турецької приправи, яку турки постійно возили з собою.
Яничар покуштував страву і загорлав, мов навіжений:
– Хай сьоме пекло проковтне вас!!!! Скільки паприки додали ви до м’яса?!! – а потім ще довго бігав по табору з висолопленим язиком.
Бограч віддали полоненим, на їхню превелику радість, позаяк турецьке військо навідріз відмовилося його їсти. З тих пір мадяри завжди додавали до бограча дуже багато паприки, аби турки не могли його з’їсти. 

Назбираємо, для приготування нашого смачного бограча у найближчому сільпо (це не реклама) не хитрий харч.

рецепт приготування бограча

Багато яловичини (у мене більше кілограма) 
Паприки, щоб жодному туркові не дісталось ані шматочка
Цибуля, куди ж без неї
Картоплі з кіло
Помідорів або пасти
Солодкого перцю (в мене не було)
Трохи зелені та часнику

Йдемо за нашим великим казаном. Десь я чув, що бограч в перекладі і є казан, тож не кажіть що в мене він не справжній 
Починаємо чаклувати
Крекс-пекс-фекс, трохи цибульки (три середніх) підсмажимо.

Бограч

Як зарум'яниться - то додамо паприки(увесь пакет) - та швидко все перемішуємо, аби не пригоріло. Насамперед, допоможе нам в цьому попередньо поставлений на мінімум вогонь /(або вийняті полінця для польової кухні ).
Кріблі-краблі-бумць

Бограч

Не довго чекаючи додамо і м'ясо.
Ахалай-махалай

Бограч

Тепер відкладаємо "чарівну палочку" та трохи попрацюємо.
Нам потрібно, щоб м'ясо постійно смажилось аби не пригоріло. А для цього потрібно час від часу підливати трохи води та інтенсивно перемішувати. У мене весь цей процес зайняв години півтори а то і дві. 

В цей час я смакував пиво, іноді, одним оком поглядаючи на казан, а другим у вікно. Там така завірюха, темно, звісно ж - перша година ночі. А я тут не сповна розуму - чаклую над казаном. А що мені ще робити довгими зимовими вечорами? 
Було б краще запросити друзів - але всі вони сплять. А мені не хочеться спати вночі чомусь. Але зранку я ненавиджу вставати 

Це все лірика. А ми продовжимо почате та додамо картоплі
Ені-бені раба

Бограч

Як картопля стане прозорою, але ще не звариться повністю, додамо помідорів/пасти,солодкого перцю, часнику та зелені.
Додамо солі та перцю за смаком.
Відрегулюємо воду, але так, щоб наш бограч залишався густим, та залишимо все ще на хвилин п'ятнадцять.
Еус-беус-краснодеус, бац

бограч смачний

Смачного Вам Бограча!!!

2 коментарі :

Вова комментирует...

нормально чувак, але бограч без венгерськоъ паприки не бограч!!! стручковий гострий перець

bezoom комментирует...

Лучшая приправа для бограча
Правда это сладкая, если хотите острую, то ищите такую же, только с надписью csipos.

Отправить комментарий

Улыбаюсь ПлАчу Неа Показываю язык Смеюсь Стесняюсь Подмигиваю По пиву Ну да - конечно Ух-ты Зеваю Боюсь
:) :(( :( :P :D :$ ;) :G :X :o :O :S